Toon het archiefE-mailadresAfdrukken

't Koepeltje (17)

Locatie

Straat:
Brouwersdam - binnenzijde
Plaats:
Scharendijke
Provincie:
Zeeland

Omschrijving

Categorie: 1

Deze duikstek staat niet onder invloed van getijden.

Briefing Informatie

Het Koepeltje is een duikstek die erg geschikt is voor beginnende duikers. Hoewel het risico bestaat dat er een aantal aspirant duikers, na het betreden van de lange trappen, aan een andere hobby zullen gaan denken. Via een zandstrandje kan je hier heel geleidelijk afdalen. Als je hier dieper wil duiken zal je een heel eind in N/O richting moeten zwemmen.

Flora en Fauna

Deze duikplaats is de meest westelijke van de Grevelingen en ligt het dichtst bij de spuisluis van de Brouwersdam. De invloed van die spuisluis, die er voor zorgt dat er bij hoogwater vers Noordzeewater in de Grevelingen vloeit, is hier duidelijk merkbaar. Als er nieuwe levensvormen in de Grevelingen worden ontdekt, is dat regelmatig hier bij het Koepeltje. Zo is hier de Gehoornde slijmvis gesignaleerd , maar ook heel veel verschillende soorten platvissen en vrijzwemmende vissoorten kan je hier tegenkomen. In de winter hebben een aantal vissoorten ook een bepaalde voorkeur voor het water rond het Koepeltje om hun eieren af te zetten. Zo zijn hier veel nesten van Zeedonderpadden, maar ook eieren van de veel zeldzamere Slakdolf gezien.

Duikkaart

Route

Scharendijke ligt op Schouwen-Duiveland vlakbij de Brouwersdam. Als je via de Brouwersdam reist, over de N57, moet je al voor het einde van de dam rechts voorsorteren richting Scharendijke. Na de afslag links onder de weg door. T-splitsing links, daarna eerste rechts. Deze weg helemaal uitrijden. Bij een splitsing ga je linksaf de Rampweg op. Aan de rechterzijde bevindt zich nu de dijk waarachter de Grevelingen ligt. Ongeveer 200 meter doorrijden tot je aan je rechterzijde een parkeerplaats met een snackbar ziet. Hier kan je parkeren.

Voor de parkeerplaats beneden volg je de volgende route. Via de N57 richting Scharendijke, op de Brouwersdam (Dammenweg) afslaan richting Port Zeelande, dan rechtsaf langs het informatie centrum. Aan het einde van de Grevelingen linksaf naar de jachthaven. De parkeerplaats ligt aan de rechterkant.

Coördinaten

51°44’ 24.0596 N
003°49’ 50.6876 E

Plaatsbepaling tbv hulpdiensten

duikplaats 17 ten oosten van de Brouwersdam

   
 
Datum Titel Duikleider Categorie
06-06-2021
09:30 uur
Richard Reijnierse Categorie 1

Export ICS