Toon het archiefE-mailadresAfdrukken

Gemaal Dreischor (4)

Locatie

Straat:
Zuidlangeweg
Plaats:
Dreischor
Provincie:
Zeeland
Land:
Netherlands

Omschrijving

Categorie:1

Deze duikstek staat niet onder invloed van getijden.

Briefing Informatie

Het gemaal zorgt ervoor dat bij overvloedige regenval het overtollige water uit de polders rond Dreischor naar de Grevelingen wordt afgevoerd. Voordat de spuisluis in de Brouwersdam weer continue werd opengezet en er dus weer meer zout water naar binnenkwam, zorgden dit soort gemalen ervoor dat het water in de Grevelingen steeds zoeter werd. Dat proces is nu dus grotendeels stopgezet. Wel kan het gebeuren dat het gemaal plotseling in bedrijf wordt gesteld als je daar aan het duiken bent.
Dit merk je meteen omdat het zicht bij het gemaal dan meteen zeer slecht wordt en aan de wervelingen in het water vanwege het feit dat het aangevoerde zoete water dat zich niet onmiddellijk mengt met het brakke water. Gevaar zal het niet opleveren, maar prettig is anders.
Vanaf de plaats waar je het water betreedt is het gemaal een kleine honderd meter naar rechts. Wanneer je op een diepte van 5 meter blijft kun je het niet missen. De onderkant van het gemaal staat op een meter of zes op de bodem.

Flora en Fauna

Dreischor gemaal is bij de meeste duikers in Nederland als duikstek een begrip. Veel aspirant-duikers hebben hier wellicht hun eerste ervaring opgedaan met het duiken in Zeeland.
Als je boven op de dijk staat, kan je het gedeelte van het gemaal dat boven het water uitsteekt al mooi afgetekend zien liggen, maar het gedeelte dat onderwater ligt is pas echt interessant. Wanneer het zicht goed is en zonnestralen door het water heendringen, is er tussen de buizen van het gemaal een prachtig schouwspel: elk stukje van de constructie is namelijk uitbundig begroeid. De grote verticale pijlers zijn begroeid met allerlei sponzen, wieren en anemoontjes en vooral aan de onderzijde van de horizontale buizen zitten veel Doorschijnende zakpijpen. Daar tussendoor vind je Botervisjes en af en toe een zeedonderpad.

Duikkaart

Route

Duikplaats "Dreischor" ligt midden op Schouwen-Duiveland aan de Grevelingen. Reis via het Hellegatsplein over de N59 en ga bij de stoplicht en in Nieuwerkerk rechtsaf richting Dreischor.
In Dreischor ga je een klein stukje richting Zonnemaire. Net buiten het dorp ga je rechtsaf richting Grevelingen over de Zuidlangeweg. Aan het einde van de zuidlangeweg zie je aan je linkerhand de parkeerplaats van de duikplaats waar de reefball zijn geplaatst. Je moet hier rechtsaf en doorrijden tot het gemaal.
Helaas is hier maar beperkte ruimte om de auto's te parkeren.

Coördinaten

51°42’ 28.2426 N
004°00’ 00.5407 E

Plaatsbepaling tbv hulpdiensten

duikplaats 4 Dreischor, einde van de Zuidlangeweg tegen het Grevelingenmeer, rechts bij het gemaal

   
 
Datum Titel Duikleider Categorie
27-06-2021
09:45 uur
Cor Gunther Categorie 1

Export ICS