Toon het archiefE-mailadresAfdrukken

Kijkuit (9)

Locatie

Straat:
Zeedijk
Plaats:
Zonnemaire
Provincie:
Zeeland
Land:
Netherlands

Omschrijving

Categorie: 1

Deze duikstek staat niet onder invloed van getijden.

Briefinginformatie

"Kijkuit" is een vrij onbekende duikstek in de Grevelingen. Toch zijn een aantal duikers bijzonder enthousiast over deze duikplaats, misschien wel vanwege die onbekendheid. Een andere reden, dat hier weinig gedoken wordt, is het feit dat er parkeerruimte is voor maar een paar auto's. Dus overbodig om te stellen dat het niet geschikt is voor grote groepen. Voor opleidingen is deze duikplaats al evenmin erg geschikt, omdat sommige op gedeelten nogal wat slik ligt dat snel opdwarrelt.

Duikkaart

Naar het oosten liggen drie golfbrekertjes, niet al te ver uit elkaar. De gedeelten tussen de dijk en de golfbrekertjes en tussen de drie golfbrekertjes onderling is vrij ondiep. Zelfs rondom de kop van de golfbrekertjes blijft het vrij ondiep en zijn er weinig begroeide stenen te vinden. Als je noord blijf uitzwemmen, richting vaargeul wordt de zand- of slibbodem geleidelijk aan dieper.

Als je over de dam loopt naar het noorden (tot de bocht weer naar het westen afwijkt) kom je ook bij een golfbreker. Deze dam ligt veel dichter bij de vaargeul en is mooi begroeid. Hoewel je hier ook niet diep hoeft te gaan omdat de bodem hier vrij kaal is met alleen wat gaten waar palingen in huizen. Heel mooi is de ketting van de boei en onderwater staan nog wat mooi begroeide restanten van palen. Zorg wel dat je over de bodem weer terug zwemt want een vrije opstijging in de vaargeul is af te raden.

Flora & Fauna

Veel stenen zijn er niet te vinden, maar oude oesters fungeren als harde ondergrond zodat er toch genoeg kan groeien of een schuilplaats kan vinden. Er zitten hier zomers enorm veel grondeltjes en allerlei verschillende soorten garnalen en aasgarnalen. Dieper dan 10 meter hoef je hier niet te gaan want daar leeft niet veel meer. Maar als je het niet erg vind om boven die 10 meter diepte te duiken kun je hier een heel mooi stukje onbedorven Zeeland zien.

Duikplaats "Kijkuit" ligt op Schouwen-Duiveland

Vanuit de richting Rotterdam heb je twee mogelijkheden: via het Hellegatsplein of via Goederee-Overvlakke over de Brouwersdam. Het ligt aan de drukte welke route het snelste is.

Als je via de Brouwersdam reist, over de N57, moet je al voor het einde van de dam rechts voorsorteren richting Scharendijke. Na de afslag links onder de weg door. T-splitsing links, daarna eerste rechts. Bij de dijk weer naar rechts, dan de eerste links, dit is de Elkezeeseweg. De Elkerzeeseweg rijdt je helemaal uit tot de Delingsdijk (N653), hier ga je linksaf. Deze weg blijf je aldoor maar volgen, Ook bij de afslag Zonnemaire blijf je rechtdoor rijden, hier gaat de weg over in de Delingsdijk en vervolgens in de Kijkuitsedijk. Bijna aan het einde ga je linksaf, je ziet de zeedijk dan al liggen, de Dwarsdijk in. Aan het einde is een bocht naar rechts, hier moet je proberen te parkeren.

Als je via het Hellegatsplein reist, over de N59, moet je bij de stoplichten in Nieuwerkerk rechtsaf, richting Dreischor. In Dreischor ga je richting Zonnemaire. In Zonnemaire ga je linksaf richting Brouwershaven, maar net buiten het dorp ga je meteen rechtsaf de Rietdijk op. Aan het einde van de Rietdijk ga je links en meteen weer rechtsaf de Dwarsdijk op. Aan het einde is een bocht naar rechts, hier moet je proberen te parkeren.

Plaatsbepaling tbv hulpdiensten

Duikplaats 9 "Hoek Zeedijk en Dwarsdijk"

Coördinaten:

51°73402 N
3.94474 E

   
 
Datum Titel Duikleider Categorie
15-08-2021
09:30 uur
Patrick van der Berg Categorie 1

Export ICS